Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Państwo duńskie posiada bogate tradycje kulinarne, którą są wciąż żywe i systematycznie uzupełniane o kuchnie współczesną. Przykładem mogą być organizowane latem Festiwale Kulinarne, na które przybywają ze swoją ofertą producenci najwyżej jakości świeżych produktów. Można pokusić się o stwierdzenie, że z gastronomicznego punktu widzenia sytuacja w Danii nigdy nie była tak dobra jak obecnie.
Schab pieczony - typową duńska potrawa Mięso Dawniej w kuchni duńskiej rządziła kobieta, a obecnie mężczyźni zajmują równorzędne miejsce w tej dziedzinie. Kuchnia duńska opiera się na mięsie: wołowina, wieprzowina, kurczaki, kaczka; na ziemniakach, rybach, warzywach gotowanych i konserwowych w zalewie octowej oraz sosach. Zwyczaje kulinarne tej społeczności są podobne do polskich, bowiem ich obiad składa się przeważnie z mięsa, ziemniaków i warzyw. A godzina podania tego posiłku to 18.00-19.00. Schab pieczony Typową potrawą duńską jest schab pieczony, którego przyrządza się piekąc go razem ze skórką. W trakcie pieczenia słonina się wytapia, zaś skórka staje się chrupiąca i spieczona. Do tak przygotowanego schabu podaje się ziemniaki, gotowane warzywa (kalafior, brokuły, marchew) i sos. Ryby W Dani spożywa się dużo ryb, zazwyczaj pieczonych lub w zalewie octowej (dorsze, śledzie itd.). Ryby podaje się gotowane, pieczone lub w warzywach. Duńczycy zajadają się wszelkimi marynatami, ale co ciekawe w ogóle nie stosują kwaszenia. Ogórki kiszone lub kapustę uważają za produkty zepsute. W kuchni duńskiej znaczące miejsce zajmują też sery, szczególnie wędzone, pleśniowe, żółte i topione. Sery produkowane w tym kraju mają wyśmienity smak i aromat. Napoje Do ulubionych napojów Duńczyków należą: kawa, mleko lub soki, rzadko piją kawę i alkohole. Eksperymentują z produkcją piwa, produkując piwo z jęczmienia, o smaku czekolady lub według dawnej receptury w oparciu o bagienny mirt rosnący na jutlandzkich wrzosowiskach. Smorrebrod Klasyczne codzienne duńskie wyżywienie to przyzwoite śniadanie i kolacja, a między nimi mniej syty obiad. W porze lunchu często spożywa się smorrebrod (sandwicz) – kanapkę z razowego chleba i dodatkami. Smorrebrod to Narodowa Duńska potrawa, której kompozycja według najdawniejszej receptury składała się z pasztetu, słonego mięsa, galaretki oraz cebulowych krążków. Współcześnie sposób jej przygotowywania różni się od dawnej receptury, bowiem wymogi stawiane zdrowej żywności wymusiły na smorrebrod pewne modyfikacje. Pozostałe Inne duńskie przysmaki to: duński bekon i masło, biksemad - potrawa przyrządzana ze smażonych ziemniaków, cebuli i mięsa; kotlecik mielony o nazwie frikadelle; pasztet na ciepło z wysmażonym gorącym boczkiem i smażonymi pieczarkami oraz smażona biała kiełbasa. Na koniec posiłku często podaje się świeże owoce. Warto też dodać, że w codziennym menu Duńczyków jest niewiele zup, bowiem twierdzą oni, że ich gotowanie jest zbyt czasochłonne. Dla nich ważne jest, by jedzenie przyrządzić w sposób prosty i szybki oraz, aby się zbytnio przy tym nie zmęczyć. Dania - miasta
Dania - co warto wiedzieć
Kuchnia Duńska - komentarze:
Kuchnia Duńska - dodaj komentarz:
|